Skip to content
Du er her: Hjem Datanytt Advarsel: Virus låser maskina
Advarsel: Virus låser maskina

For noen uker siden gikk flere medier ut og advarte mot et virus som låste datamaskinen din. Den siste tiden har vi opplevd stor økning i henvendelser hvor dette viruset har forårsaket mye frustrasjon og redde kunder.

VirusvarselViruset kjennetegnes ved at eneste bildet en får opp ved oppstart er en advarsel fra Politi og Tono om at det er funne piratkopiert innhold på PC'en. Videre står det henvisninger til lovverk og til slutt står det at en må betale 1000,- i gebyr for å låse opp PC'en, ellers vil det gå videre til rettslig instans og sannsynligvis ende med fengselsstraff.

Dette bildet kommer en seg ikke forbi og det er lite sannsynlig at det vil hjelpe å betale. Med tanke på hvor mange som har nedlastet innhold på PC'en, så er faren stor for at enkelte kan tro at dette er reelt. Det en derimot bør bemerke seg er at politiet aldri vil kreve inn gebyr via internett på denne måten. Det er derfor viktig at en ikke betaler dette. Har en derimot fått dette på maskina er det en liten utfordring å få fjernet det. Vi har derimot hatt suksess med å fjerne det på en del maskiner, så det er bare å ta kontakt så hjelper vi.

 

Svindlere utgir seg for å være MicrosoftFeilmelding windowsEt annet problem som viser seg å ha oppstått siste tiden er personer som ringer og utgir seg for å være Microsoft. Her blir en fortalt at maskina di oppgir en rekke feil og dermed er utsatt for risiko. En får beskjed om å gå inn i forskjellige programmer på PC'en slik at en får "demonstrert" hvor mange feil som ligger der.

Det de viser er feilloggen i Windows, og her er det alltid advarsler og feil. Dette betyr likevel ikke at det er feil på datamaskinen, men dette blir selvsagt utnyttet av svindlere. Videre veileder svindlerne til en nettside hvor det blir installert et program. Ved hjelp av dette programmet kan de ta over PC'en og hente ut all den informasjonen de vil. Et lite tips i denne saken er at Microsoft aldri ta kontakt uoppfordret, og de har heller ingen oversikt over om en PC er infisert av virus eller hvor mange feil det er i systemet. Dette er blitt veldig lukrativ svindel, da det virker som veldig mange går på dette. Ofte er dette personer med indisk aksent og ringer fra store callsenter med eneste hensikt å svindle.


Hvordan skal en unngå å bli svindlet?

I følge sikkert.no spiller hackerne på tre faktorer:
Tillit – Det gis f.eks inntrykk av at henvendelsen kommer fra en troverdig kilde (Politiet, programvareselskap, bekjente av deg osv.)
Frykt – Om du ikke klikker her og installerer dette «verktøyet» vil det gå deg ille.
Fristelser - Dette bildet av deg ligger på nettet. Last ned dette programmet for å spille av gratis filmer…
Er en oppmerksom på dette, så er sannsynligheten betraktelig mindre for at en blir svindlet.


En kan lese mer om disse svindelmetodene nevnt i denne artikkelen her:
http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/forbruker/politivirus-kan-oedelegge-hele-pcen-din-3884327.html
http://www.hardware.no/artikler/piratjeger-virus-laser-alle-filene-pa-maskinen-din/113034
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ny-bolge-av-Windows-svindlere-6828709.html
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.8072284

 

 

Mobil

Mobilnytt


Data

Datanytt


Åpningstider

Mandag 08:00-16:00
Tirsdag 08:00-16:00
Onsdag 08:00-16:00
Torsdag 08:00-16:00
Fredag 08:00-16:00
Lørdag 10:00-15:00

TeleRing

Telering