Skip to content
Du er her: Hjem
Bekymret for stråling?

Blir du bekymret når telefonen begynner å gå varm etter en lang samtale, eller når en operatør setter en basestasjon i retningen din? Hvor farlig er egentlig strålingen som blir utgitt fra alle tenkelige trådløse routere i offentlige bygg og i hjemmet? Post og teletilsynet har offentliggjort en rapport som viser hvor store verdier de forskjellige enhetene utgir.

I Norge følges anbefalinger som er gitt fra verdens helseorganisasjon og EU. Måleenheten som blir brukt for å bedømme hvor mye en enhet stråler er SAR og forteller hvor mye stråling kroppen absorberer fra den gitte enheten. Anbefalingene som er gitt er at en enhet ikke skal stråle mer enn 2.0 SAR. 

Det at mange kjenner at telefonen stråler mye på grunn av at telefonen blir varm viser seg å bli avkreftet i rapporten til post og teletilsynet. Grunnen til at telefonen blir varm har ikke noe med stråling å gjøre, men en komninasjon av at batteriet og elektronikken i telefonen blir varmt på grunn av bruk. I tillegg viser rapporten at selv om mobiltelefoner er den enheten som stråler mest med en verdi fra 10-95% av maksgrensa. Det som derimot gjør det største utslaget på høy SAR-verdi er hvor god dekning det er i området du bruker telefonen. Er det dårlig dekning må telefonen sende kraftigere signaler og dermed øke strålingen. Selv om telefoner i Norge holdes innenfor maksgrensene som er gitt anbefaler likevel Statens strålevern at en bruker håndfrisett enten via kabel eller blåtann når en bruker telefonen. 

Når det kommer til stråling fra basestasjonene som blir brukt til å gi dekning viser rapporten at du må stå 2-5 meter i samme høyde for å kunne overskride maksverdiene. Disse basestasjonene blir som regel bygget på tak for å kunne gi best mulig dekning over et større område. På en avstand på 50 meter utgjør strålingen 5 promille av de gitte grenseverdiene.

Når det kommer til routere som står i de fleste norske hjem og nesten alle offentlige bygninger som barnehager, skoler etater osv er det minimal stråling fra disse. Med en avstand på 2 meter stråler disse ikke mer enn 0,2 promille av grenseverdien, så post og teletilsynet ser ingen grunn til å fraråde trådløse routere.

I dag er uansett situasjonen slik at vi er avhengig av at informasjon er lett tilgjengelig, og uten den trådløse teknologien ville vi aldri hatt muligheten til den kommunikasjonen vi har i dag. Er du likevel bekymret over denne strålingen er det slik at strålingen minker betraktelig dess større avstand det er fra kilden.

En kan lese hele rapporten til post og teletilsynet her.

 

Mobil

Mobilnytt


Data

Datanytt


Finn oss på Facebook

Åpningstider

Mandag 08:00-16:00
Tirsdag 08:00-16:00
Onsdag 08:00-16:00
Torsdag 08:00-16:00
Fredag 08:00-16:00
Lørdag 10:00-15:00

TeleRing

Telering

NetCom

NetCom

Telenor

Telenor

Enivest

Enivest

Dell Partner

Dell Partner

Besøkende

Vi har 8 gjester her nå